Glavne značilnosti sistema notranjih kontrol in upravljanja s tveganji v družbi

Obveznost zavarovalnic, da vzpostavijo in vzdržujejo ustrezen sistem notranjih kontrol in upravljanja s tveganji, narekujejo poleg določb Zakona o gospodarskih družbah tudi posebne določbe Zakona o zavarovalništvu, ki to obveznost zavarovalnic strogo urejajo in uzakonjajo. Zavarovalnica Triglav, d.d., poleg tega vedno spoštuje tudi posebne podzakonske predpise s to temo, ki jih izdaja Agencija za zavarovalni nadzor. Tudi druge zavarovalnice, odvisne družbe Skupine Triglav, v Sloveniji in zunaj nje, zagotavljajo ustrezno raven sistema notranjih kontrol in upravljanja s tveganji, skladno z zakonskimi določili in s predpisi posameznih držav.

Zavarovalnica Triglav, d.d., je v vseh procesih in organizacijskih enotah ter na vseh organizacijskih ravneh vzpostavila notranje kontrole, ki obsegajo:

  • jasno organizacijsko strukturo z natančno opredeljenim in s preglednim sistemom pristojnosti in pooblastil;
  • učinkovite postopke ugotavljanja, ocenjevanja, obvladovanja in spremljanja tveganj, ki jim zavarovalnica je ali bi jim lahko bila izpostavljena pri poslovanju;
  • ustrezen sistem notranjega nadzora, ki vključuje ustrezne administrativne in računovodske postopke (poročanja, delovni postopki, limiti za omejevanje izpostavljenosti tveganjem in fizične kontrole).

Skladnost svojega delovanja s strateškimi cilji tako zagotavljamo z vzdrževanjem in razvojem zanesljivega sistema upravljanja tveganj, z ustreznim računovodenjem in z notranjim ter zunanjim finančno-računovodskim poročanjem. Preglede učinkovitosti sistema notranjih kontrol opravlja posebna služba notranje revizije, organizirana skladno z zakonom, ki predlaga izboljšave ter redno poroča Upravi, revizijski komisiji in Nadzornemu svetu družbe. O tej tematiki podrobneje poročamo v poglavju Upravljanje s tveganji.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.