Delnica Zavarovalnice Triglav

Dne 5. 12. 2011 so se delnice Zavarovalnice Triglav, d.d., premestile iz Standardne kotacije v Prvo kotacijo segmenta delnic. Z uvrstitvijo delnic v Prvo kotacijo si Zavarovalnica Triglav, d.d., zagotavlja najvidnejši položaj med izdajatelji na trgu Ljubljanske borze. Zavezuje se k najvišjim standardom poslovanja in obveščanja v domačem in mednarodnem okolju ter zagotavlja sočasne objave tudi v angleškem jeziku, saj se zaveda pomena odprtosti do svojih delničarjev in vlagateljev.

Vsaka delnica zagotavlja imetniku pravice do enega glasu v skupščini, sorazmerne dividende iz dobička, namenjenega za izplačilo dividend, in sorazmernega dela iz ostanka stečajne ali likvidacijske mase po poplačilu prednostnih delničarjev v primeru stečaja oziroma likvidacije.

Osnovni podatki o delnici Zavarovalnice Triglav, d.d.

Postavke

31. 12. 2011

31. 12. 2010

31. 12. 2009

Število delnic

22.735.148

22.735.148

22.735.148

Knjigovodska vrednost delnice (v EUR)

19,25

21,19

21,00

Knjigovodska vrednost delnice (v EUR) - konsolidirano Skupine Triglav

20,46

20,71

19,79

Čisti dobiček/izguba na delnico (v EUR)

1,93

1,41

-0,08

Čisti dobiček/izguba na delnico (v EUR) - konsolidirano Skupine Triglav

2,07

1,22

-0,21

Dividenda na delnico (v EUR) - za preteklo leto

Še ni določeno

0,40

0,00

Tržna vrednost delnice (v EUR) - zaključni tečaj

10,00

17,61

25,00

Borza trgovanja

Ljubljanska borza - LJSE

Oznaka delnice

ZVTG

Tržna kapitalizacija v EUR - zaključni tečaj

31. 12. (v EUR)

227.351.480

400.365.956

568.378.700

Bonitetna ocena

Standard & Poor’s; »A«,
negativna srednjeročna napoved

Bloomberg

ZVTG SV

Reuters

ZVTG.LJ

 

Dokumenti

 
 
 

Zakon o zavarovalništvu nalaga, da je za pridobitev delnic zavarovalnice, na podlagi katerih oseba posredno ali neposredno doseže ali preseže kvalificirani delež v zavarovalnici (v nadaljnjem besedilu: kvalificirani imetnik), potrebno predhodno dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor (dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža). Kvalificirani delež predstavlja po tem zakonu posredno ali neposredno imetništvo delnic oziroma drugih pravic, na podlagi katerih pridobi imetnik 10-odstotni delež glasovalnih pravic ali deleža v kapitalu izdajatelja oziroma pridobi delež glasovalnih pravic ali delež v kapitalu izdajatelja, ki je manjši od 10 odstotkov, vendar mu že ta omogoča izvajanje pomembnega vpliva na upravljanje izdajatelja.

Predhodna pridobitev dovoljenja Agencije za zavarovalni nadzor je obvezna za vsako nadaljnjo pridobitev delnic zavarovalnice, na podlagi katere oseba, ki je pridobila dovoljenje, doseže ali preseže mejo 20 odstotkov, 1/3 ali 50 odstotkov deleža glasovalnih pravic ali deleža v kapitalu zavarovalnice, ali na podlagi katerih postane obvladujoča družba zavarovalnice. Predhodna pridobitev dovoljenja istega nadzornega organa je prav tako potrebna pred vsako nadaljnjo pridobitvijo delnic, na podlagi katere bi kvalificirani imetnik presegel razpon, za katerega velja že izdano dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža.

Zakon opredeljuje tudi obvezno ravnanje in pridobivanje predhodnih soglasij oseb, ki so se sporazumele, da bodo delovale usklajeno pri pridobivanju delnic zavarovalnice ali pri uresničevanju upravljavskih upravičenj iz teh delnic, tako v primeru, da ne dosegajo kvalificiranega deleža, kakor tudi v primeru, da nameravajo pridobiti delež, na podlagi katerega bi skupno dosegle ali presegle kvalificirani delež.

Dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor za pridobitev kvalificiranega deleža je neobhodno tudi za delničarje zavarovalnice, ki so skupno imetniki delnic, na podlagi katerih dosegajo ali presegajo kvalificirani delež v zavarovalnici in nameravajo skleniti delničarski sporazum (v nadaljnjem besedilu: kvalificirani delničarski sporazum).

Imetnik delnic zavarovalnice, ki jih je pridobil ali jih ima v nasprotju z Zakonom o zavarovalništvu, nima glasovalnih pravic. Podrobnosti določa Zakon o zavarovalništvu.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.