Uresničevanje ciljev Skupine Triglav v letu 2011

Svetovna gospodarska in finančna kriza je vnesla dodatno negotovost na finančne trge in otežila poslovanje v osnovni zavarovalniški dejavnosti. Kljub zmanjšanemu povpraševanju po nekaterih zavarovalnih produktih in zahtevnim gospodarskim razmeram smo zastavljene cilje ponovno uresničili v visokem obsegu.

Krizne gospodarske razmere so vplivale na odstopanja od načrtovanih prodajnih rezultatov. Vlagatelji so postali previdnejši pri prevzemanju tveganj, kar se odraža v manjšem zanimanju in upadu premij življenjskih zavarovanj, pri katerih zavarovalci prevzamejo naložbeno tveganje. Zmanjšan obseg bančnega kreditiranja je neposredno zmanjšal zbrano premijo kreditnih zavarovanj. Težave nekaterih delov slovenskega gospodarstva, predvsem gradbeništva, so se prav tako pokazale v nižjem povpraševanju po določenih zavarovalnih produktih.

Na poslovanje so vplivali tudi nekateri drugi dejavniki:

  • zaradi vse močnejše cenovne konkurence na trgu in spremembe zavarovalnih podlag, uvedenih v letu 2010, se je znižala zbrana premija avtomobilskih zavarovanj;
  • velike in ponavljajoče se škode v zadnjih letih so nas primorale k zaostritvi zavarovalnih pogojev na področju kmetijskih zavarovanj, kar je glavni razlog za upad premije v tej zavarovalni vrsti.

S poslovnimi ukrepi smo kljub neugodnim pogojem poslovanja v veliki meri dosegli načrtovan poslovni izid. To nam je uspelo z znižanjem stroškov poslovanja, s selekcijo obstoječega portfelja, z večjim poudarkom na oceni in prevzemu rizikov ter s prenovo in z razvojem zavarovanj. K dobremu rezultatu so prispevale tudi ugodne vremenske razmere. Kombinirani količnik, ki meri uspešnost poslovanja zavarovalnice v osnovni dejavnosti, je dosegel najugodnejšo raven v zgodovini Skupine Triglav in znaša 90,1 odstotka.

Za naše poslovne rezultate so zelo pomembne razmere na kapitalskih trgih, saj različne finančne naložbe predstavljajo večji del sredstev zavarovalnice. Čeprav Zavarovalnica Triglav, d.d., vodi relativno konzervativno naložbeno politiko, so globalna finančna kriza in razmere na kapitalskih trgih neugodno vplivale na vrednost nekaterih naložb. Zmanjšanje njihove vrednosti se je večinoma odrazilo v znižanju kapitala in čistega poslovnega izida zavarovalnice. V letu 2011 smo tako trajno oslabili finančna sredstva v višini 63,2 milijona evrov. Nemoteno smo izpolnjevali likvidnostne zahteve. Pri upravljanju naložbenih portfeljev smo sledili načelom varnosti, likvidnosti in donosnosti.

Bonitetna agencija Standard & Poor's Ratings Services (v nadaljevanju S&P) je dne 21. novembra 2011 Zavarovalnici Triglav, d.d., in Skupini Triglav že četrto leto zapored potrdila dolgoročno kreditno bonitetno oceno in bonitetno oceno finančne moči »A« z negativno srednjeročno napovedjo. Podrobneje o tem poročamo v poglavju Bonitetna ocena Zavarovalnice Triglav, d.d., in Skupine Triglav.

S potrditvijo bonitetne ocene izpolnjuje Skupina Triglav enega svojih najpomembnejših strateških ciljev; tudi v neugodnih razmerah, s katerimi se soočajo svetovno gospodarstvo in mednarodni kapitalski trgi, ohranja priznanje svoji finančni moči, uspešnemu poslovanju in uresničevanju sprejete strategije.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.