Prihodki od zavarovalnih premij, odhodki za škode in stroški

Čisti prihodki od zavarovalnih premij (izračunani iz obračunanih kosmatih zavarovalnih in sozavarovalnih premij, zmanjšanih za pozavarovalni del in popravljenih za spremembo kosmate prenosne premije, ki je korigirana za delež pozavarovateljev v prenosni premiji) so znašali 916,3 milijona evrov in so bili za 3 odstotke nižji kot leto prej. Občutno rast v višini 11 odstotkov so dosegli čisti prihodki od zdravstvenih zavarovalnih premij, medtem ko so se pri premoženjskih zavarovalnih premijah znižali za 5 in pri življenjskih zavarovanjih za 4 odstotke. Zmanjšanje obračunanih kosmatih zavarovalnih premij za deleže iz pozavarovanja in sozavarovanja je bilo za 8 odstotkov višje kot v letu 2010 in je doseglo 80,1 milijona evrov. Prirast prenosnih premij je znašal 7,0 milijonov evrov, kar je enako kot leto prej.

Čisti odhodki za škode (kosmati zneski škod, povečani za cenilne stroške, zmanjšani za pozavarovalni in sozavarovalni del in regresne terjatve ter popravljeni za spremembo kosmatih škodnih rezervacij, ki so korigirane za delež pozavarovateljev in sozavarovateljev na teh rezervacijah ter povečani za odhodke za izravnalne sheme dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj) so bili za 3 odstotke višji in so izkazani v višini 576,1 milijona evrov. Znižanje v višini 5 odstotkov smo zabeležili pri premoženjskih zavarovanjih. Pri življenjskih zavarovanjih so čisti odhodki za škode narasli za 31 odstotkov in pri zdravstvenih zavarovanjih za 9 odstotkov. Obračunani deleži pozavarovateljev in sozavarovateljev v kosmatih škodah so se v primerjavi s predhodnim letom znižali za 26 odstotkov in znašajo 22,5 milijona evrov. Škodne rezervacije so bile za 2,0 milijona evrov manjše, leto prej pa so upadle za 6,3 milijona evrov.

Kosmati obratovalni stroški so bili za 2 odstotka nižji in so predstavljali 286,4 milijona evrov. Od tega je bilo stroškov zavarovalne dejavnosti za 234,8 milijona evrov (indeks 98), stroškov nezavarovalne dejavnosti pa 51,6 milijona evrov (indeks 97). Delež obratovalnih stroškov zavarovalne dejavnosti v konsolidirani obračunani kosmati zavarovalni premiji je ostal na ravni preteklega leta in je znašal 23,7 odstotka.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.