Bosna in Hercegovina

V Bosni in Hercegovini ni bilo pozitivnih ekonomskih, političnih in socialnih sprememb, zabeležena so bila celo negativna gibanja. V celem letu ni bilo uradno sprejetega proračuna, izvajali so le začasno financiranje na osnovi prihodkov in odhodkov iz leta 2010, kar se je odrazilo v reformnih procesih in povsem ustavljeni evro-atlantski poti države. Občutnega ekonomskega napredka v kratkem času ni pričakovati.

Politične in etične napetosti so še bolj izražene kot v preteklem obdobju. Po volitvah leta 2010 so šele konec decembra 2011 uspeli skleniti kompromis in imenovati mandatarja Sveta ministrov Bosne in Hercegovine. Od novega Sveta ministrov se pričakuje, da bo začel reformne procese in ustvaril boljše politične ter ekonomske razmere. Zaradi nenaklonjenosti in nerazumevanja med političnimi subjekti je na prihodnje obdobje težko gledati z optimizmom.

Stopnja brezposelnosti ostaja izredno visoka. Dohodki zaposlenih so zelo nizki, kupna moč je zato majhna. Proračunski primanjkljaji so izraženi na vseh ravneh, sočasno so dospele terjatve iz naslova zgodnejšega stabilizacijskega paketa Mednarodnega denarnega sklada. Bonitetna ocena Bosne in Hercegovine je bila zato z »B+« znižana na »B«.

Osnovni makroekonomski podatki v letu 2011

Število prebivalstva

3,9 milijona

Rast BDP 2011 (ocena)

2,2 odstotka

BDP 2011 (ocena)

18,3 milijarde ameriških dolarjev

BDP 2011 per capita (ocena)

4.715 ameriških dolarjev

Stopnja inflacije (maloprodajne cene) 2011 (ocena)

3,8 odstotka

Vir: IMF, World Economic Outlook, September 2011, Agencija za statistiku BiH

Zavarovalni trg

Konec leta je na zavarovalnem trgu delovalo 25 zavarovalnic, od tega jih je 14 imelo sedež v Federaciji BiH in 11 v Republiki Srbski, delovala pa je tudi 1 pozavarovalnica.

Večina zavarovalnic pri svojem poslovanju še vedno ne upošteva norm zavarovalniške in splošne gospodarske etike, konkurenca tudi ni ustrezno nadzorovana. Obračunana zavarovalna premija je znašala 499,4 milijona konvertibilnih mark zavarovalne premije, od tega v Federaciji BiH 345,9 in v Republiki Srbski 153,5 milijona konvertibilnih mark zavarovalne premije. V primerjavi s preteklim letom je zavarovalna premija v Bosni in Hercegovini porasla za 3,6 odstotka, predvsem zaradi 8,7-odstotne rasti zavarovalne premije v Republiki Srbski. Rast tega zavarovalnega trga je predvsem posledica rasti premije življenjskih zavarovanj. V strukturi skupne zavarovalne premije so bila premoženjska zavarovanja zastopana s 84,0 odstotki in življenjska s 16,0 odstotki.

Družbe s sedežem v Republiki Srbski oziroma v Federaciji BiH širijo poslovanje na ozemlje celotne Bosne in Hercegovine. Premija, ki so jo družbe s sedežem v Federaciji BiH obračunale na ozemlju RS, je znašala 22,2 milijona konvertibilnih mark, 19 odstotkov več kot leto prej. Premija družb s sedežem v Republiki Srbski, zbrana na ozemlju Federacije BiH, pa je dosegla 11,4 milijona konvertibilnih mark in je bila v primerjavi s predhodnim letom za 81 odstotkov višja.

V Federaciji BiH je zavarovalnica Triglav Osiguranje, d.d., Sarajevo zadržala šesto mesto z 8,9-odstotnim tržnim deležem. Vodilni je koncern Agram (Bosna Sunce Osiguranje in Euroherc) s skupno 22,9-odstotnim tržnim deležem, sledijo Sarajevo osiguranje (17,0-odstotni tržni delež), Croatia (10,8-odstotni tržni delež) in Uniqua (10,3-odstotni tržni delež).

Na trgu Republike Srbske sledita vodilni zavarovalnici Jahorina osiguranje (s 15,9-odstotnim tržnim deležem), Dunav osiguranje (z 11,2-odstotnim deležem) in Bobar osiguranje (z 10,7-odstotnim tržnim deležem). Triglav Osiguranje, a.d., Banja Luka je obdržal sedmo mesto, dosegel 6,6 odstotka, kar je za 0,2 odstotni točki manj kot leto prej.

Obe zavarovalnici Skupine Triglav sta na celotnem trgu Bosne in Hercegovine skupaj zasedli tretje mesto in 8,2-odstotni tržni delež.

Struktura zavarovalne premije na celotnem zavarovalnem trgu Bosne in Hercegovine

 

Tržni deleži na celotem zavarovalnem trgu Bosne in Hercegovine

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.