Črna gora

Črna gora je v tretjem četrtletju 2010 izšla iz recesije, ki jo je povzročil vpliv svetovne finančne in gospodarske krize in v letu 2011 zabeležila pozitivno, vendar upočasnjeno gospodarsko rast. Grožnje stabilnosti črnogorskega gospodarstva so predvsem visoka raven nelikvidnosti realnega sektorja, visok znesek nekvalitetne aktive bančnega sektorja, nepravočasno poravnavanje obveznosti, hitra rast javnega dolga in državnih poroštev, proračunski deficit ter strah pred nadaljnjim prenosom negativnih učinkov globalnih trgov.

Bonitetna agencija Standard&Poor's je v najnovejšem poročilu Črni gori (marca 2010) potrdila bonitetno oceno za dolgoročno in kratkoročno zadolževanje v tuji valuti BB/B in bonitetno oceno za zadolževanje v domači valuti BB+/B. Bonitetna ocena je nespremenjena glede na lansko leto. Prav tako je ponovno potrjena ocena AAA za transfere in konvertibilnost.

Glavni ekonomski pokazatelji črnogorskega gospodarstva pričajo o relativni stabilnosti. Inflacija je bila v letu 2011 3,1-odstotna, ocenjena gospodarska rast pa je znašala 2,0 odstotka. Javna potrošnja se je sicer zmanjševala, javni dolg pa se je povečal za 2,9 odstotne točke, vendar je daleč pod maastrichtskimi konvergenčnimi kriteriji. Stopnja brezposelnosti se je v primerjavi z letom 2010 povečala za 0,3 odstotne točke in znaša 11,7 odstotka.

Osnovni makroekonomski podatki v letu 2011

Število prebivalstva

0,63 milijona

Rast BDP 2011 (ocena)

2,0 odstotka

BDP 2011 (ocena)

4,2 milijarde ameriških dolarjev

BDP 2011 per capita (ocena)

6.668 ameriških dolarjev

Stopnja inflacije (maloprodajne cene) 2011 (ocena)

3,1 odstotka

Vir: IMF, World Economic Outlook, September 2011

Zavarovalni trg

Na črnogorskem zavarovalnem trgu je delovalo 12 zavarovalnic, od tega 5 premoženjskih in 7 življenjskih. Zavarovalnice so zbrale 64,8 milijona evrov premije, za 4,2 odstotka več kot leto prej. Daleč v ospredju so premoženjska zavarovanja s 86,0-odstotnim deležem. Premija premoženjskih zavarovanj je bila za 3,6 odstotka višja kot leto prej, premija življenjskih zavarovanj pa za 8,2 odstotka.

Lovćen Osiguranje in njena odvisna družba Lovćen životna osiguranja sta dosegli 47,3-odstotni tržni delež in ohranili vodilno mesto na zavarovalniškem trgu, čeprav se je tržni delež v primerjavi z letom 2010, ko je znašal 52,0 odstotkov, znižal. Na drugem in tretjem mestu sta zavarovalnici Sava Montenegro (16,0-odstotni tržni delež) in Delta Generali (11,3-odstotni tržni delež).

Struktura zavarovalne premije na črnogorskem zavarovalnem trgu

 

Tržni deleži na zavarovalnem trgu v Črni gori

 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.