Makedonija

Po visoki stopnji rasti BDP v višini 5,2 odstotka, doseženi v prvi polovici leta, se je makedonsko gospodarstvo v tretjem in zadnjem četrtletju ponovno soočalo s posledicami dolžniške krize posameznih držav evroobmočja. Gospodarsko rast ob koncu leta so upočasnile manjše izvozne zahteve držav članic Evropske unije, ki za Makedonijo predstavljajo najmočnejšega ekonomskega in strateškega partnerja. Ocenjena rast BDP znaša 3,0 odstotke. Vlada Republike Makedonije sicer vodi zdravo, celostno makroekonomsko politiko, vzdržuje nizek javni dolg in izvaja ukrepe za vzdrževanje stabilnega finančnega sistema države. Narodna banka Republike Makedonije ne pričakuje, da bi zaostritev dolžniške krize evroobmočja imela pomemben vpliv na likvidnost bank in na celoten finančni sistem države. V letu 2011 je Republika Makedonija uspela obdržati stabilen tečaj dinarja, nizko stopnjo inflacije v višini 3,7 odstotka, te ukrepe pa bo izvajala tudi v naslednjem letu.

Povečana tveganja iz druge polovice leta 2011 bodo vplivala na razvoj tudi v prihodnjem letu. Prešibki pozitivni trendi rasti makedonskega BDP ne zadoščajo za uresničitev osnovnih makroekonomskih ciljev (prestrukturiranje gospodarstva, zmanjšanje stopnje brezposelnosti, dvig standarda prebivalstva). Najnovejše projekcije Makedoniji napovedujejo največ 3 do 3,5-odstotno rast BDP. Stopnja brezposelnosti je visoka, 30-odstotna, standard prebivalstva pa je trenutno eden najnižjih v Evropi.

Osnovni makroekonomski podatki v letu 2011

Število prebivalstva

2,1 milijona

Rast BDP 2011 (ocena)

3,0 odstotke

BDP 2011 (ocena)

10,3 milijarde ameriških dolarjev

BDP 2011 per capita (ocena)

5.012 ameriških dolarjev

Stopnja inflacije (maloprodajne cene) 2011 (ocena)

3,7 odstotka

Vir: IMF, World Economic Outlook, September 2011

Zavarovalni trg

Večina od 15 zavarovalnic je v tuji lasti (81 odstotkov celotnega kapitala zavarovalnic). 11 zavarovalnic je premoženjskih, 4 so življenjske. Ena zavarovalna družba ima licenco za opravljanje pozavarovalnih poslov in ob tem opravlja dejavnost premoženjskih zavarovanj. Dejavnih je tudi 17 družb za zavarovalno posredovanje in 5 družb za zavarovalno zastopanje. Na močno koncentriranem trgu je pet največjih zavarovalnic obračunalo 60 odstotkov zavarovalne premije. Zaradi strukture njihove dejavnosti je koncentracija trga posebej visoka pri življenjskih zavarovanjih in pri pozavarovanju.

Zavarovalnice so v letu 2011 zbrale 6,8 milijarde makedonskih dinarjev premije, kar je za 5,0 odstotkov več kot leta 2010. Premija premoženjskih zavarovanj, ki predstavljajo kar 92,7 odstotka celotne premije na trgu, je porasla za 3,0 odstotke, premija življenjskih zavarovanj pa za 40,2 odstotka.

Družba Triglav Osiguruvanje ostaja vodilna na makedonskem zavarovalnem trgu kljub upadu zavarovalne premije. Na področju premoženjskih zavarovanj ima 19,7-odstotni tržni delež (v letu 2010 je bil tržni delež 21,7-odstoten). Sledita ji zavarovalnici Eurolink in Sava Tabak, z 11,4-oziroma 11,3-odstotnim tržnim deležem.

Struktura zavarovalne premije na makedonskem zavarovalnem trgu

 

Tržni deleži na zavarovalnem trgu v Makedoniji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.