Srbija

Srbskemu gospodarstvu je kljub svetovni gospodarski krizi uspelo doseči rast BDP v višini 2,0 odstotkov. V zadnji polovici leta se je stopnja rasti zmanjšala in v zadnjem četrtletju je rast znašala le še 0,5 odstotka. Glavno gonilo rasti je bil izvoz, medtem ko se je domača poraba zmanjšala.

Po solidni rasti v prvem polletju se je industrijska proizvodnja v drugem polletju upočasnila in je bila konec leta, v primerjavi s predhodnim letom, višja za 1,8 odstotka. Kmetijska proizvodnja se je kljub suši dobro odrezala. V gradbenem sektorju je bilo v prvi polovici leta 2011 zaznati rahlo oživljanje, vendar obstaja bojazen, da so ti znaki začasni.

Stopnja inflacije je na letni ravni znašala 7,9 odstotka, kar je nad pričakovanji Narodne banke Srbije. Cene industrijskih proizvodov so se povečale za 16,2 odstotka. Registrirana stopnja nezaposlenosti je ob koncu leta znašala 23,7 odstotka. V monetarni politiki je prisoten trend padanja referenčne obrestne mere, ki ostaja še naprej na relativno visokem nivoju in je najvišja v regiji. Devizni tečaj je kljub medletnim nihanjem ostal relativno stabilen. Dejavniki prihodnje (ne)stabilnosti nacionalne valute so lahko predvsem predvidena inflatorna gibanja (visok javni dolg, proračunski in zunanje-trgovinski primanjkljaj, nove emisije zakladnih menic in gospodarska nelikvidnost).

Osnovni makroekonomski podatki v letu 2011

Število prebivalstva

7,4 milijona

Rast BDP 2011 (ocena)

2,0 odstotka

BDP 2011 (ocena)

46,4 milijarde ameriških dolarjev

BDP 2011 per capita (ocena)

6.267 ameriških dolarjev

Stopnja inflacije (maloprodajne cene)  (ocena)

7,9 odstotka

Vir: IMF, World Economic Outlook, September 2011

Zavarovalni trg

Med 27 zavarovalnimi družbami (ena več kot leto prej) na trgu so bile 4 pozavarovalnice in 23 zavarovalnic, od katerih je bilo 10 premoženjskih, 7 življenjskih in 6 kompozitnih. Prve tri zavarovalnice so obvladovale skoraj dve tretjini zavarovalnega trga, dejavnih je bilo tudi precej bank ter ostalih pravnih in fizičnih oseb, največ v segmentu zavarovalnega zastopanja oziroma posredovanja. Večina zavarovalnic (20) je v večinskem tujem lastništvu, največja zavarovalnica Dunav (26,9-odstotni tržni delež) pa je v državno-družbeni lastnini.

Delež življenjskih zavarovanj se v zadnjih letih povečuje. V skupni zavarovalni premiji, ki se je v letu 2011 povečala za 1,4 odstotka v primerjavi s predhodnim letom, pa še vedno močno prevladujejo premoženjska zavarovanja (82,6-odstotni delež).

Zavarovalnica Triglav Osiguranje, a.d.o., Beograd nadaljuje rast. Obseg obračunane zavarovalne premije je povečala za 6,5 odstotka, kar je 5,1 odstotne točke nad rastjo srbskega zavarovalnega trga. Tržni delež je okrepila na 3,7 odstotka (v letu 2010 je znašal 3,5 odstotka) in dosega sedmo mesto med srbskimi zavarovalnicami.

Struktura zavarovalne premije na srbskem zavarovalnem trgu

 

Tržni deleži na srbskem zavarovalnem trgu

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.