Vpliv okolja na poslovanje Skupine Triglav

Poslovanje Skupine Triglav v letu 2011 je zaznamovala svetovna gospodarska in finančna kriza, kot navajamo že v poglavjih Trženjske in prodajne aktivnosti/Življenjska zavarovanja in Razvojne aktivnosti/Življenjska zavarovanja. Vnesla je negotovost na finančne trge in otežila poslovanje v naši osnovni, zavarovalniški dejavnosti. Zavarovalnica Triglav, d.d., je kot finančna organizacija tesno prepletena s finančnimi trgi in se njihovim vplivom ne more v celoti izogniti. Finančne naložbe predstavljajo večji del njenih celotnih sredstev, neposredni vplivi finančne krize na njeno poslovanje se zato kažejo v povečani volatilnosti naložbenega portfelja. Kljub relativno konzervativni naložbeni politiki so se vrednosti nekaterih naložb znižale, kar se je odrazilo na znižanju kapitala zavarovalnice in čistega poslovnega izida. Zaradi pomembnejših ali dolgotrajnejših padcev vrednosti naložb smo le-te slabili v višini 63,2 milijona evrov.

Gospodarska in finančna kriza je vplivala tudi na našo osnovno, zavarovalno dejavnost. Zmanjšano povpraševanje po nekaterih zavarovalnih produktih je posledica manjše gospodarske aktivnosti, nižjega izvoza in uvoza, novih stečajev podjetij, zmanjšane kupne moči prebivalstva, višje brezposelnosti, zniževanja obsega kreditiranja bank ipd.

Na naše poslovanje so vplivali tudi nekateri drugi dejavniki. Povečana konkurenca na trgu avtomobilskih zavarovanj in posledično sprememba ter prilagoditev zavarovalnih podlag Zavarovalnice Triglav sta znižali obseg zavarovalne premije avtomobilskih zavarovanj. Visoke in ponavljajoče škode v zadnjih letih so povzročile zaostritev zavarovalnih pogojev na področju kmetijskih zavarovanj, kar je glavni razlog padca zbranih premij na tem področju. Dodaten izpad premije beležimo tudi zaradi selekcije portfelja in intenzivnega saniranja slabših zavarovalno-tehničnih rezultatov premoženjskih zavarovanj.

Kljub temu doseženi rezultati kažejo, da so strateške usmeritve Skupine Triglav postavljene pravilno. Osredotočene so na osnovno zavarovalniško dejavnost in kot temeljna cilja opredeljujejo stabilnost ter dobičkonosnost poslovanja, s čimer naše poslovne rezultate uspešno ščitijo pred vse bolj negotovimi vplivi zunanjega okolja.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.