Tržna tveganja in upravljanje s sredstvi in obveznostmi zavarovalnih portfeljev

► Pri upravljanju z bilanco smo najbolj izpostavljeni obrestnemu in delniškemu tveganju sredstev. V manjši meri se izpostavljamo tudi (regulatornemu) tveganju spremembe minimalnega standarda za izračun merodajne tehnične obrestne mere za vrednotenje matematične rezervacije obstoječega portfelja zavarovanj.

Številne tehnike, s katerimi nadziramo in upravljamo tržna tveganja, vključujejo opredelitev optimalne strateške alokacije sredstev glede na naravo obveznosti in zunanji vpliv ekonomskega okolja, redno spremljanje pokritosti obveznosti kritnih skladov in kritnega premoženja z razpoložljivimi sredstvi, redno spremljanje kapitalske ustreznosti po modelih in varovanje pred določenimi tveganji sredstev z izvedenimi finančnimi instrumenti. Del našega portfelja življenjskih zavarovanj predstavljajo naložbena zavarovanja, kjer večino finančnih tveganj prevzemajo zavarovanci.

Cilj procesa upravljanja z bilanco je doseganje optimalnega donosa sredstev glede na naravo zavarovalnih obveznosti. Zaradi zakonskih omejitev zavarovalne obveznosti niso občutljive na spremembe tržnih parametrov pod trenutno veljavno zakonodajo. Proces optimizacije upravljanja z bilanco zato upošteva statično naravo zavarovalnih obveznosti kot vhodni parameter in poskuša naložbene politike izboljšati tako, da optimizira razmerje med občutljivostjo bilance na tržne parametre in donosom sredstev. Upoštevamo tudi rezultate drugih modelov za merjenje kapitalske ustreznosti (Standard & Poor's, Solventnost II), vendar le v veljavnem zakonsko dopustnem obsegu.

Naložbene politike za kritne sklade in kritno premoženje so rezultat te optimizacije in opredeljujejo strateško alokacijo sredstev vsakega portfelja naložb. Potrjuje jih Odbor za upravljanje s sredstvi in obveznostmi, ki hkrati redno spremlja pokritost vseh kritnih skladov in kritnega premoženja.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.