Koncentracija zavarovalnega tveganja

Koncentracijo zavarovalnih tveganj obvladujemo z ustreznimi oblikami pozavarovanja in temu primerno oblikujemo tablice maksimalnih lastnih deležev. Koncentracija nastane zaradi zavarovalnega posla, zgoščenega na posameznih geografskih območjih, v gospodarskih sektorjih ali zavarovanih nevarnostih, pa tudi zaradi korelacije med posameznimi zavarovalnimi nevarnostmi. Že nastanek enega tovrstnega dogodka v določenem segmentu poslovanja lahko povzroči pomemben vpliv na sposobnost izpolnjevanja obveznosti.

Posebno pozornost posvečamo dogodkom z nizko frekvenco pojavljanja in velikim učinkom, kot so vihar, toča in poplava. V zadnjih štirih letih smo bili v povprečju izpostavljeni dvema večjima naravnima katastrofama na leto, ki sta aktivirali pozavarovalno zaščito za primer naravnih dogodkov. V preteklosti se je izkazalo, da je program pozavarovanja ustrezen, saj smo svoje obveze iz zavarovalnih pogodb izpolnjevali brez izpostavljanja povečanemu tveganju likvidnosti oziroma kapitalske neustreznosti.

Glede na izkušnje iz preteklih let predvidevamo, da se bo povečano število takšnih naravnih dogodkov nadaljevalo tudi v prihodnje, zato temu primerno sproti prilagajamo program pozavarovalne zaščite. Najbolj prizadete so požarne in tehnične zavarovalne vrste, zavarovanje motornih vozil (kasko) in zavarovanje posevkov.

Zadnji dve leti poslovanje intenzivno prilagajamo klimatskim spremembam. Pričakovati je, da bo v prihodnje tovrstna pozavarovalna zaščita vse dražja, obenem pa se bodo ožila kritja. Za minimizacijo vpliva klimatskih sprememb smo začeli ustrezno prilagajati produkte in s povečano pozornostjo prevzemamo rizike v zavarovanje.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.