3.3 Parametri in predpostavke pri izračunu rezervacij za premoženjska zavarovanja

Prenosna premija se za večino zavarovanj izračunava po metodi pro-rata temporis, ki predpostavlja enakomerno porazdelitev nastanka škod v celotni dobi trajanja zavarovalne pogodbe. Izjema so zavarovanja, kjer se višina zavarovalnega kritja spreminja. V to skupino sodijo kreditna zavarovanja, kjer višina zavarovalnega kritja pada, ter gradbena in montažna zavarovanja, kjer višina zavarovalnega kritja narašča. Za tak tip zavarovanja je v izračunu prenosne premije upoštevana predpostavka konstantne škodne pogostnosti v celotni dobi trajanja zavarovalne pogodbe in spremenljiva višina zavarovalnega kritja.

V splošnem se škodne rezervacije izračunavajo kot vsota nastalih in prijavljenih škod ter nastalih neprijavljenih škod (IBNR). Glavnina rezervacij za nastale neprijavljene škode se izračunava s pomočjo trikotniške metode. V preteklosti se je izkazalo, da se zavarovalni primeri množičnih škodnih dogodkov, kot so toče, poplave in viharji, prijavljajo s precejšnjo zakasnitvijo. Nobena od standardnih aktuarskih metod za ugotavljanje višine nastalih neprijavljenih škod po množičnih dogodkih ni primerna za vrednotenje teh škod, ki lahko predstavljajo kar znaten delež v celoti nastalih neprijavljenih škod. Zato se z namenom ažurnega ugotavljanja dejanske višine škod po množičnih dogodkih oblikuje dodatna rezervacija za nastale neprijavljene in ne dovolj prijavljene škode po množičnih dogodkih, ki temelji na skupni oceni aktuarjev in oddelka za zavarovalne primere.

V okviru škodne rezervacije so oblikovane tudi rezervacije za škode v obliki rent, ki se izplačujejo pri odgovornostnih zavarovanjih. Škodne rezervacije za te škode so bile izračunane kot kapitalizirana vrednost rente na presečni datum na podlagi ustreznih tablic smrtnosti in obrestne mere 2,75%.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.