4.2 Upravljanje kapitala in kapitalske ustreznosti

Skladno z veljavno zakonodajo redno merimo znesek razpoložljivega kapitala za pokrivanje regulatorne kapitalske zahteve na ravni posameznih zavarovalnic in na nivoju finančnega konglomerata Skupine Triglav. Spremljamo tudi kapitalsko ustreznost po modelu bonitetne agencije Standard & Poor's in kapitalsko ustreznost po Direktivi Evropskega parlamenta ter Sveta 2009/138/ES (Solventnost II). Pri sprejemanju odločitev o upravljanju kapitala upoštevamo rezultate vseh kapitalskih modelov. Upoštevamo tudi dejstvo, da so zakonodajne zahteve obvezujoče, stabilno izpolnjevanje kapitalskih zahtev bonitetne agencije pa predstavljajo enega naših glavnih strateških ciljev. Kapitalska zahteva bonitetne agencije je praviloma višja od kapitalske zahteve po lokalni zakonodaji.

4.2.1 Kapitalska ustreznost glede na zakonodajo

Na obseg razpoložljivega kapitala zavarovalnic Skupine Triglav in predvsem na njegova nihanja vpliva več dejavnikov. Med njimi so struktura in narave storitev, premijski volumen, sredstva in obveznosti, tržne obrestne mere in ostali parametri na kapitalskih trgih. Vsaka članica Skupine Triglav redno spremlja svojo kapitalsko ustreznost in pri tem vzdržuje določen presežek razpoložljivega kapitala nad kapitalsko zahtevo za vzdrževanje osnovne dejavnosti in pokrivanje potencialnih izgub. Presežek razpoložljivega kapitala nudi visoko zaščito pred izgubami zaradi nepredvidenih neugodnih dogodkov. Poleg tekoče kapitalske ustreznosti spremljamo tudi izpolnjevanje načrtovanih ravni kapitala in kapitalske ustreznosti in tako sledimo učinkom okolja na kapitalsko ustreznost ter zagotavljamo optimalno alokacijo kapitala posameznih zavarovalnic in Skupine Triglav.

Naš osnovni cilj je zagotavljati ustrezno količino kapitala v Skupini in v vseh njenih članicah. Za oceno solventnostnih potreb redno spremljamo tudi pokritost zavarovalno-tehničnih rezervacij s sredstvi posameznih zavarovalnic v Skupini.

Na področju premoženjskih zavarovanj je Zavarovalnica Triglav, d.d., 31. 12. 2011 dosegla indeks pokritosti minimalnega zahtevanega kapitala z razpoložljivim kapitalom v višini 189 odstotkov (31. 12. 2010 je znašal indeks pokritosti 178 odstotkov). Na isti dan je na področju življenjskih zavarovanj indeks pokritosti dosegel višino 161 odstotkov (31. 12. 2010 je znašal indeks pokritosti 166 odstotkov). Zakonske zahteve po kapitalski ustreznosti je zavarovalnica izpolnjevala skozi vse leto 2011, enako kot v letu 2010.

Indeks pokritosti zahtevanega kapitala z minimalnim kapitalom za Zavarovalnico Triglav

4.2.2 Kapitalska ustreznost finančnega konglomerata »Skupina Triglav«

Skupina Triglav, Abanka Vipa, d.d., in njene odvisne družbe sestavljajo finančni konglomerat (skladno z Direktivo Evropske unije o dopolnilnem nadzoru finančnih konglomeratov in s tem povezanim slovenskim zakonom). Zakon narekuje, da finančni konglomerat redno spremlja svojo kapitalsko ustreznost z izračunavanjem konsolidiranega razpoložljivega kapitala in pri tem upošteva kapitalske zahteve vseh sektorjev, zastopanih v finančnem konglomeratu (zavarovalništvo, bančništvo, upravljanje premoženja).

4.2.3 Kapitalska ustreznost glede na bonitetno oceno

Presoja kapitalske ustreznosti glede na kapitalski model bonitetne agencije Standard & Poor's (v nadaljevanju S&P) je še vedno bistven sestavni del procesa podeljevanja bonitetne ocene.

Na 31. 12. 2011 je bila Zavarovalnica Triglav, d.d., ocenjena z oceno »A« »stable« (FSR, ICR), kar po našem mnenju potrjuje visoko stopnjo kapitalske ustreznosti. Medtem ko je S&P Sloveniji znižala bonitetno oceno, je zavarovalnica ne samo ohranila svojo oceno, temveč je agencija umaknila opozorilo (»creditwatch«), da utegne v kratkem priti do znižanja njene bonitetne ocene. Agencija je ohranila negativen srednjeročni izgled bonitetne ocene Zavarovalnice Triglav, d.d.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.