Odgovoren odnos do naravnega okolja

Skrb za okolje v delovnih procesih

Družbe Skupine s svojo dejavnostjo ne povzročajo večjih neposrednih vplivov na okolje, saj gre večinoma za pisarniško poslovanje, kljub temu pa odgovorno okoljsko ravnanje vgrajujemo v vsakodnevno poslovno življenje. Zavedamo se pomena odgovornega ravnanja celotne družbe, podnebne spremembe in naravne katastrofe bi lahko močno vplivale na naše poslovanje. Področja neposrednega vpliva na naravno okolje so predvsem poraba naravnih virov za ogrevanje ali ohlajanje delovnih prostorov, poraba vode in papirja ter odlaganje odpadkov.

Obseg našega elektronskega poslovanja s strankami (glej točko Razvojne aktivnosti) smo občutno razširili. V letu 2011 smo na hodnikih pisarniških prostorov na sedežu Zavarovalnice Triglav, d.d., postavili otočke za ločeno odlaganje odpadkov. Da bi zmanjšali obseg plastične embalaže, smo zaposlenim v zavarovalnici podarili steklenice za vodo z osebnim imenom. V letu 2012 bomo k ločevanju odpadkov vključili vse območne enote in družbe Skupine Triglav v Sloveniji. K ohranjanju čistih voda prispevamo tako, da uporabljamo »stop« tipke pri splakovanju stranišč. Zaposlene spodbujamo k odgovorni rabi električne energije in natisu elektronskih sporočil le takrat, kadar je to nujno potrebno. V številnih poslovnih prostorih so posebni zabojniki, v katere odlagamo odpadni papir in porabljene kartuše tiskalnikov ter fotokopirnih strojev, s čimer spodbujamo njihovo predelavo.

V poslovnih stavbah vgrajujemo varčne žarnice, nadomeščamo stare ogrevalne naprave s plinskimi napravami in z instalacijami ali z električnimi grelnimi telesi. Okoljsko zavest krepimo tudi s spodbujanjem uporabe službenih koles za prevoze zaposlenih v okviru službenih poti po mestu.

Okoljska merila smo vključili v postopke izbora dobaviteljev (glej Dobavitelji in poslovni partnerji).

Okoljsko odgovorni zavarovalni produkti

Naša prizadevanja so usmerjena v naslednje smeri:

  • S hitrim reševanjem škod ponujamo učinkovito oporo kmetijskim pridelovalcem v primerih vse pogostejših naravnih nesreč;
  • Zavarovance, ki vlagajo v aktivno zaščito, spodbujamo s premijsko politiko. Za enako zavarovalno jamstvo in za zavarovanje enakih kmetijskih kultur na prostem so njihove premije do 80 odstotkov nižje od premij neaktivnih zavarovancev. Obstoječe in potencialne zavarovance izobražujemo in informiramo. Obveščamo in ozaveščamo jih tudi glede vse večje nevarnosti nastanka ekstremnih škodnih dogodkov (naravnih nesreč, kot so nevihte s točo, viharji, poplave, pozebe, suše ipd.), zaradi česar ni izključena potreba po postopni zamenjavi določenih kmetijskih kultur ali sort na posameznih, bolj izpostavljenih, območjih.
  • Spodbujamo aktivno obrambo pred zavarovarljivimi in nezavarovarljivimi nevarnostmi z uporabo mrež proti toči, rastlinjakov, tunelov, namakalnih sistemov in oroševalnih sistemov za zaščito pred nevarnostjo spomladanske pozebe.
  • Pri zavarovanju živali že več let spodbujamo (z zavarovalnim jamstvom in / ali z višino zavarovalne premije) manj intenzivno rejo živali, ki je manj obremenjujoča za okolje in tudi manj tvegana z zavarovalniškega vidika.

Skrb za širše naravno okolje

Da bi še bolj spodbudili odgovoren odnos do obiskovanja planinskega in gorskega sveta, smo vseslovensko akcijo Očistimo gore z visokogorja razširili tudi na sredogorje. Akcija je tudi v drugi sezoni povezala številne slovenske in tuje planince ter ljubitelje gora, ki so gorsko naravo očistili smeti. S tem želimo v Zavarovalnici Triglav podpreti odgovorno in trajnostno naravnano uživanje v gorah. Pod sloganom »Poleg lepih spominov odnesimo v dolino tudi smeti« smo v dveh sezonah razdelili kar 50.000 (100-odstotno razgradljivih) vrečk za odpadke in z njimi opremili 35 postojank v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah, v Karavankah in Sredogorju. V drugi sezoni smo za podpornike akcije uvedli virtualno planinsko knjižico, z njimi smo spoznavali gorski bonton in se preizkusili v testu znanja o varnosti v gorah. Skupnost privržencev akcije na družabnem omrežju Facebook se je povečala na več kot 15.000 članov, ki so dejavno sodelovali v dialogu o odgovornem odnosu do narave. Akcijo, s katero so se poistovetili številni slovenski ljubitelji gora in narave, bomo nadaljevali tudi v letu 2012.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.